Monday, 13 December 2010

Hari yang Ceria

Nampak sangat tajuk aku kali ni tipu. Tak ceria langsung. Penat dari segi mental dan fizikal. Kena soal dengan soalan yang mencabar minda. Daya fizikal aku pun memang sangat-sangat teruji. Rasa nak tercabut tulang lutut ni. Kenalah minum Anlene lepas ni. Meh sini aku crita xtvt aku hari ni. Panjang gila. Kalau malas xyah la baca.

Tuesday, 7 December 2010

Akulah Pembunuh Itu

Sedang aku lena di ulik mimpi, aku dengaq anjing jiran selang beberapa rumah aku berbunyi. Ishk, anjing ni, pantang kalau orang yang dia tak kenai lalu, asyik nak bunyi ja. Motor mana la yang lalu tengah malam2 buta ni.

Monday, 29 November 2010

First Time at AIMS

Lepas Raya Haji, bos bagi tau kena hantaq 12 biji server pi AIMS hari Khamis 25hb Nov 2010. Awal dari apa yang dijadualkan sebelum ni 27hb Nov 2010 (cam ayat berita skit :-p). Aku pun tanya la, gurl2 ni leh pi tak? Bos cakap tak boleh. Kecewa di situ.


Nama dan no IC untuk masuk AIMS dah bagi hari Isnin. Hari Rabu, sebelum balik aku tanya lagi bos, esok gurl2 leh ikut tak? Jawapannya ialah diam. Bos aku terus belah balik. Waaaa... kacewa, kira tak dapat ikut la tu. kena tinggal la jawabnya.

Friday, 26 November 2010

Mencari Ketenangan

Hari Jumaat yang malas. Kalau Jumaat ja confirm aku akan rasa malas. Kalau 10 kerja bos bagi 1/40 ja siap. kalau rajin skit 1/20 siap. So, aku dan Miss D pun memulakan operasi bermalas-malasan. Tempat pertama dituju adalah Tingkat 4, The Mall. Apa ada kat situ??

Tuesday, 16 November 2010

Aku yang Biol

Sekarang ni aku tengah melepak kat Starbucks, The Mall. Tengah tunggu cik Farah mai amik aku balik Penang semperna menyambut Aidil Adha. Hajat hati memang tak mau balik. Awal-awal lagi dah story kat mak aku kata tak balik Raya Haji ni. Aku balik time Deepavali ja. Cuti Aidil Adha sehari ja,  penat la juga kalau nak balik naik bas. Maka aku pun buat la status kat Facebook yang berbunyi....

Monday, 15 November 2010

Check Myself, Yourself, Ourselves First

Hari Sabtu yang damai. Bebudak rumah aku semua pakat tak sedaq diri lagi. Pukul 9.45 pagi aku pun keluaq dari rumah pi opis. Ya, kena kerja hari cuti ok. rajin kan aku? Boleh jadi pekerja cemerlang, gemilang, terbilang kan? Tak pernah lagi aku dapat award pekerja contoh ni. Sebab tak pernah ada award pun. Hehe :-D
Dipendekkan cerita, maka merempitlah aku ke opis. Memandangkan jalan agak lengang, 10 minit dah sampai opis. Tunggu lift adalah satu penyeksaan. Masa aku naik lift, ada la dua orang mak cik ni berlari2 anak nak naik lift juga. Apa yang depa sembang membuatkan aku berfikir sejenak.

Friday, 12 November 2010

10 Kelebihan Coca Cola

Kenapa air coca cola dicipta? Sebenarnya banyak kegunaan air Cocal cola ni. Air Pepsi pun aku rasa lebih kurang sama je dengan Coca cola ni. Fakta-fakta(bukan auta) kat bawah ni berdasarkan kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

25 Tanda-tanda Sakit Yang Perlu di Ketahui

Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda :-

1. MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati)


a) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi.Mata menjadi merah menandakan badan Kita sedang dalam proses pembuangan toksin.

Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.

b) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.

c) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja.

d) Ketegangan Mata Dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2. HIDUNG (Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong)


a) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).

b) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

c) Bersin

i· Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.

ii· Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.


3. BATUK a) Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.

b) Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa Hari memakan RG..

c) Batuk Dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong Dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

4. KERONGKONG 

a) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan Kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.

b) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

5. BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman) 

a) Bibir pucat

i. Sistem penghadaman yang lemah.

ii. Perut mengandungi angin.

iii. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna Dan mengakibatkan kekurangan zat besi.

Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.

b) Bibir kering Dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6. MULUT DAN LIDAH (Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah)

 a) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.

b) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.

c) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

7. TELINGA (Berkaitan dengan buah pinggang)

 a) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.

b) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi Dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

8. KULIT BERPELUH :

a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.

b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

9. RUAM DAN BISUL 

Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.

10. KULIT GATAL DENGAN RUAM

Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.

11. KULIT PECAH DAN BERAIR

Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

12. RAMBUT GUGUR

 Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan umbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

13. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI

 a) Sakit Sendi

i. Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).

ii. Tidak rasa panas .Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .

iii. Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

b) Kebas Tangan : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

c) Kebas Tangan Kiri Dan Lengan : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan Dan kekal di sana , ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.

d) Kebas Kaki : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

e) Sakit Tapak Kaki : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman Dan duduk terlalu lama.

f) Sakit Tumit Kaki : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.

g) Rasa Panas Di Tapak Kaki : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.

h) Gatal Celah-celah Jari Kaki : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

14. TANDA-TANDA DALAMAN 

a) Kepala. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung Dan saraf otak.

b) Pening/Sakit Di Bahagian Depan KepalaMenandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental Dan banyak berfikir.

c) Pening/Sakit Di Bahagian Belakang Kepalai) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.ii) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

d) Sakit Kepala Dan Rasa Gas Keluar Dari Telinga :Menandakan penyakit migrain.

e) Bisul Terjadi Di KepalaTanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

f) Rasa Pening Yang MemusingTanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

15. MULUT/KERONGKONG/ LIDAH 

a) Loya/Muntah : Tanda penyakit lelah.. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.

b) Muntah Darahi. Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkongii. Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.

16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK 

Tanda sakit jantung.

17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT

Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman


18. KENCING 

a) Kerap kencing : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran 

b) Air kencing berkapur : Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.

c) Air kencing berminyak : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.

d) Air kencing pekat berwarna coklat : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.

e) Air kencing berdarah : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

19. BUANG AIR BESAR 

a) Cirit-Birit/ Kerap Buang Air Besar : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.

b) Sembelit: Membersihkan toksin dari usus kecil.

c) Najis Berdarahi.

i . Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.

ii. Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.

d) Najis Berwarna Hitam : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

20. BADAN

 a) Rasa Sakit : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan?saluran darah.

i. Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.

ii. Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan

.iii. Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan

.iv. Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.

b) Badan Terasa Berat/ Malas/ Lenguh : Badan mengandungi asid yang berlebihan.

c) Badan Terasa Panas : Badan mengandungi asid yang berlebihan. Inimenandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.

d) Badan Terasa Ringan : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

21. RASA TAKUT MENGEJUT 

Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH

 Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

23. RASA BIMBANG DAN TAKUT 
Sistem paru-paru yang lemah.

24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB : 

 a) Sistem jantung yang lemah.

b) Sistem saraf otak yang lemah.

c) Masalah pengaliran darah.

25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL 

Sistem penghadaman yang lemah.

Selalulah berdoa agar kita sentiasa mendapat kesihatan tubuh badan yang baik. Jangan lupa untuk bersenam dan mengamalkan pemakanan yang sihat.. InsyaAllah


Kalau ada diantara pembaca ini seorang doktor, bolehlah sahkan info ini. Atau kalau ada yang boleh bertanya kepada mereka yang berkelayakan, tanyakan dan kongsi dengan kita semua, adakah info ini boleh dipakai atau tidak.

Wallahualam.

Tuesday, 9 November 2010

Sentiasa Bahagia Hendaknya

Tetiba aku rasa nak letak ayat2 puitis. MahMOOD aku skrang, puitis + jiwang karat.
Sejak ada si kecik ni, jiwa sensitive skit. Cepat nangis, cepat marah, cepat merajuk cepat lah dalam segala jenis emosi. Buat kerja masih lambat + lembab. Sebab tu la asyik kena marah dengan bos.
Bila bos marah, air mata pun mula mengalir...
Bila member bergurau kasaq, terus marah...
Ya ka???
Apa2 pun, layan je lah ayat2 puitis jiwang karat ni. :-D

Friday, 29 October 2010

Move It... Move It

There was a little boy visiting his grandparents on their farm.
He was given a slingshot to play with out in the woods.
He practiced in the woods, but he could never hit the target.
Getting a little discouraged, he headed back for dinner.
As he was walking back he saw Grandma's pet duck.
Just out of impulse, he let the slingshot fly, hit the duck square in the head and killed it.
He was shocked and grieved!
In a panic, he hid the dead duck in the wood pile, only to see his sister watching!
Fatima had seen it all, but she said nothing.

Monday, 25 October 2010

Sohaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet - Kalau Berpacaran

Hari ni aku upload lirik lagu lagi. hehehe. Sebab aku suka lirik lagu ni. Kepada yang dah kahwin...bagus. Kepada yang tengah bercouple.. dengaq la lagu ni. pahamkan liriknya.. hehe

Saturday, 16 October 2010

Kenapa Lambat Bertemu Jodoh

Mengapa kita lambat bertemu jodoh? kalau orang utara cakap 'Awat lambat sangat kawin'.
Ni aku cedok dari website feryco.com memang banyak la juga tip-tip kat dalam website tu.
Aku hanya sekadar kongsi ja la. kot2 la hampa malas nak pi website tu kan.
Usaha sudah dibuat tapi mengapa masih ada yang tidak bertemu jodoh? Menurut Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah, lambat bertemu jodoh ini mungkin disebabkan:

Thursday, 14 October 2010

Maher Zain - Allah hi Allah Kiya Karo

Ya, ladies and gentleman. Tukang batu and tukang simen.
Hari ni aku pos lirik lagu lagi. Lagu dari Maher Zain yang semakin popular.
Popular ka?? Ya la kot. Dah aku asyik dengaq lagu dia. Kira popular lah.
Lagi pun dia kan dah mai Malaysia. Rugi sungguh aku tak pi tengok konsert dia kat UIA.
So korang layan ja la lagu ni.

Wednesday, 6 October 2010

PTPTN : Penukaran Pinjaman (3%) kepada Pembiayaan Ujrah (1%)

Kepada mereka, mereka dan juga mereka (klu cikgu BM aku baca ayat ni tentu kena belasah) di luar sana yang membuat pinjaman dengan PTPTN.

Aku tak tau langsung apa kebenda Pembiayaan Ujrah(1%) ni. Kalau ikut penerangan kawan2 aku. Sapa2 yang sebelum ni PTPTN caj 3% untuk bayaq balik pinjaman leh tukar ke 1%.

Kalau salah tolong la bagitau aku ya.

Aiman - Cinta Terakhir

Again lagu jiwang karat nak mati. Huahaha
Kan aku dah kata...
Korang layan ja la
Kalau tak suka tak payah la dengaq. :-D

Aiman - Teman Biasa

Aku tengah jiwang karat 2-3 minggu ni. Maafkan lah aku.
Jadi korang layanlah lagu ni.
Lirik dia ada la skit2 kena kat aku. huahaha.
Perasan gila100x.

Difference between char and varchar data types

The CHAR datatype uses a fixed length, where as the VARCHAR datatype can be variable in length up to the maximum value specified for the length. 
If you insert "Hello" into a CHAR(10) field, the column would actually contain "Hello " with 5 trailing spaces. 
The same value inserted in a VARCHAR(10) field would contain "Hello". 

char datatype is fixed length data type and it store maximum 255 characters while varchardatatype store up to 4000 character of variable length datatype


RB: Bila bos tanya, terpaksa la aku tanya en. google. Ni aku cedok dari website http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_difference_between_char_and_varchar_data_types

Friday, 10 September 2010

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI

Wahai Kawan-kawan, sahabat-handai, teman seperjuangan, cikgu-cikgi, lecturer2, bos2, ceo, cio, cto, cfo, c.....o

SELAMAT MENYAMBUT AIDIL FITRI. SEMOGA AMALAN KITA SEPANJANG BULAN RAMADAHAN DITERIMA ALLAH.

Dan semoga segala kebaikan yang kita curahkan sepanjang hidup dapat membantu kita di Akhirat nanti. AMIN.

INSYA' ALLAH.



P/S: Harap semua orang posa cukup cam aku. :-D

RC: Sibuk jadi babysitter. tu yg xsempat nk update blog.

Tuesday, 24 August 2010

Aku Kempunan... Nasi Tomato...

Hari Ahad pukul11malam, aku dah dok atas katil tilam. Lampu dah tutup, mata dah pejam, tapi kepala otak aku masih lagi dok berfungsi, telinga aku masih lagi mendengar 1001 bunyi. Aku pusing kiri, aku pusing kanan, tak leh juga nak tido. Anjing jiran selang sebuah rumah berbunyi. Time tu aku bayangkan, kalaulah aku ada senapang, aku tembak juga anjing tu. Sapa suruh menyalak time aku nak tido. Zalim... zalim...

Monday, 16 August 2010

Asal Usul Hantu

Korang mesti dah pernah dengar nama2 hantu ni.. kali ni aku terangkan serba skit asal usul hantu2 ni. Bulan2 posa ni hantu setan kena ikat, tu yg aku berani crita pasai hantu.. Kalau manusia yang jadi hantu, setan tu lain crita yer...

Friday, 13 August 2010

Cron, Cron job, Cron script, Crontab

Apa itu cron, cron job, cron script, crontab
cron is a Unix command for scheduling one or more commands (collectively called a cron script or cron job) to be automatically executed on the computer at a specified time(s), usually periodically, such as emailing daily reports.  
Cron is a daemon process, which means it runs continuously in the background, waiting to run a specified operation at predefined times or when specific events occur.  
crontab is a Unix command that creates or modifies a file (called a crontab file) that contains a cron table (cron tab) or list of Unix shell commands, each having a specified time of execution by the operating system.
From website: http://www.free-webhosts.com/definition/cron.php





Monday, 9 August 2010

10 Sifat Calon Suami Yang Baik

Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.
Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.

Sunday, 8 August 2010

Berfoya-foya sebelum posa

Sebelum posa lagi aku dan Dewi kalut dok pikiaq bila nak balik cuti raya. Maka dengan itu, HOD kami terpaksa join venture juga. Ingatkan nak kena lawan 'osom', sekali HOD kata korang cuti sebelum raya, lepas raya dia plak nak bercuti. Uhukk.. baru je ingat nak lajak lebih2 skit cuti lepas raya, maklumlah cuti banyak.

Tuesday, 3 August 2010

Maher Zain - Open Your Eyes

Mari layan lagu Meher Zain lagi. Best lagu ni. Menceritakan bukti2 kekuasaan ALLAH.

Maher Zain - The Chosen One

Lirik yang sangat menarik dan arrangement muzik yg best. Aku suka...
Disebabkan aku suka, so aku bagi korang layan. Harap korang suka juga. :-D

Friday, 30 July 2010

Berfoya-foya di Opis

Ya...esok test, cuak gila3x...... memang tak tau lah nak kata apa, patutnya aku cuti 3 hari, Khamis sampai Isnin, tapi nampak gayanya 2 hari je la aku cuti utk amik test.. huhuhu.. biaq je la. Leh aku taruh cuti untuk raya plak. :-D

Saturday, 24 July 2010

Realtor Blogs: The Good, The Bad, And The Ugly

Artikal ni aku cilok dari website. Sangat berguna untuk mereka2 yang nak memblogkan diri. Macam aku lah yang tgh dok berjinak2 dengan dunia blog. Kongsi aktiviti dan luahan perasan semuanya dekat blog... so korang baca je lah isinya...

Thursday, 22 July 2010

Mak YouTube

Memperkenalkan, "Mak YouTube". 
Inilah adalah antara sebab mengapa anda anda anda dan anda di luar sana tak patut ajar mak mak anda bagaimana nak guna YouTube. Kalau tak...

Beruk Band.. oh Beruk Band

Korang mesti tak heran langsungkan aku dah lama tak update blog.
Mesti semua ingat aku ni hangat2 taik ayam ja buat blog.
Bukannya aku tak mau update blog. Bukannya aku tak da benda nak story morry tapi....

Sunday, 11 July 2010

What is Best Friend

“The best kind of friend is the kind you can sit on a porch and swing with, never say a word, and then walk away feeling like it was the best conversation you've ever had.” 

"A true friend is someone who knows there's something wrong even when you have the biggest smile on your face."

Sakit Punggungku...

Adoila.. hari ni aku sakit punggu giler. hampir 2 jam atas motor. Aku dah buat tawaf dan saie area KLCC. Gara-gara nak pergi BC. First time aku sampai KLCC sorang diri naik motor. Lepas ni leh buat lagilah. Siap kena hon dgn driver bus 2 kali. Traffic light tak payah kira lah brapa kali aku main redah je. huahaha.

Friday, 9 July 2010

Octopus - Squidward Tentacles

Ni ramalan dari sotong juga. Tapi sotong ni nama dia Squidward Tentacles bukan Paul.
Sotong ni sangat2 famous dikalangan kanak2 rebina macam aku ni.
Ala... takkan tak kenal Squidward.
Korang tengoklah apa ramalan dia.

Thursday, 8 July 2010

Paul the Octopus

Aku ingatkan satu je ramalan Si Sotong ni buat, rupa-rupanya banyak lagi ramalan yang dibuat.
Korang tengoklah sendiri ramalan yang Si Sotong di buat.

Monday, 5 July 2010

The Fabulous Cats - Pergilah Ayu

Penat aku pikiaq camna nak masukkan video ni. 
So, korang layankan jelah video yang aku cilok dari youtube.
Layan........

Sunday, 4 July 2010

Bergomolan dengan Babi

Ifah sedut dari email... aku sedut dari Ifah... peringatan untuk kita bersama..

LEMBU : Hai anjing, apa habaq? Macam ada yg tak kena je?

ANJING : Aku tengah tension nih. Mau je aku gigit manusia tadi.

LEMBU : eh? kenapa?


Saturday, 3 July 2010

Oh... TV...

Sunyi je rasa rumah... oh..... aku tak boleh tahan...
Rumah sewaku skrang makin sunyi bila Kak Atul dah balik duduk dengan mak mertuanya.
Hilang sudah bebelan dan kata2 nasihat dari Kak Atul.
Perginya Kak Atul bererti pergi juga keceriaan dalam rumah ni.

Thursday, 1 July 2010

Aku peduli apa...

Kejadian ni dah lama terjadi kat aku, tentang ucapan terima kasih. Bagi sesetengah orang agak simple. Bagi orang lain ianya satu peghargaan yg agak bermakna. Cerita dia macam ni...

Jawatan Kosong

Ni ada satu jawatan kosong. Sangat lumayan. Ada elaun lagi.

Wednesday, 30 June 2010

Udang Best

Korang suka makan udang tak?
Kalau korang jumpa udang macam ni, nak makan tak?
Korang layan la banyak lagi gambaq udang.

Nasi Goreng Bodo

Hari ni aku rasa sedikit bersalah.... tapi aku rasa bagus juga... kenapa??

Hari ni aku dah tinggikan sora aku kat Mr A.
Tapi bagus juga aku rasa.
Asyik nak dia je betul. Hangin aku... berangin.
Dah ler aku posa.

Petang, sekali lagi aku berangin. Hmmm sabar je lah.

Lead saya minta maaf sebab saya dah langgar dateline.
Kalau nak pecat saya atau potong gaji saya atau nak suruh saya berhenti kerja silalah bagi tahu saya.
Saya sedia menerima segala keputusan.

Balik umah, apa lagi.... goreng nasi sebagai menu berbuka.
Ni lah nasi goreng bodo aku. :-D

RC : Perut lapar, semua boleh ditelan. :-D

I Hate Meeting

29 Jun 2010, baru pukul 10 lebih aku dah agak lembik sebab posa. Hehehe. Tiba-tiba ....

"Awak pergi meeting dengan bla...bla...bala..." Mr. A.
"Saya tak tau apa2 pasai meeting tu, saya tak pernah pergi."
"Tak pa pergi je"
"Kalau suruh Cik K dan Cik Z"
"Hmmm.. good idea." Mr A.

Tuesday, 29 June 2010

Juara Longkang

Isnin 28 Jun 2010, ya aku posa Rejab.
Time tu 15 Rejab.
Mai dan Kak Atul pun posa juga.
Tetiba Mai tag aku kat status FB dia yg berbunyi....

5 Blogging Tips

Tips ni aku cedok dari Articles Factory
Tip ni dalam BI, memandangkan aku seorang yang pemalas.
Aku malas nak translate.
Jadi aku copy and paste ja.
So korang paham2 sendirlah yer. :-D

Thursday, 24 June 2010

Kalaulah binatang ada facebook

Korang ada bela binatang tak? Korang penah nampak mana-mana binatang sentuh smart phone, laptop, PC atau iPad. Lebih baik korang tengok kot-kotla ada yang tengah update status kat facebook atau twitter. Hehe
Kalaulah binatang ada facebook atau twitter, agak-agak begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg mcm kowang selalu post tu......

Repair MySQL

mysqlcheck - u -p -Aao


korang tau tak tu untuk apa?

-u: username
-p password

Example:
/usr/local/bin/mysqlcheck -u root -ptest -Aao

root: username
test: password

-p and test should be near, without space.


RC: Dulu selalu buat sejak ada DB Admin dah lupa terus.

Tuesday, 22 June 2010

PHP Date Format

Adakah korang PHP Programmer? Korang selalu lupa format untuk date and time macam aku ini? Programmer adalah seorang yang sangat pemalas. Oleh yang sedemikian itu, aku buat kerja secara bermalas-malas. Copy and Paste. Inilah dia formatnya..